TJK

  • Jeugdhulp

2024

Type:
TJK
Thema:
  • Jeugdhulp
Jaar:
2024
Bijlage downloaden

Editoriaal TJK | Het kind en het Veilig Huis

Editoriaal TJK 2024/1

Auteurs: Min Berghmans

De praktijkredactie van het TJK organiseert in mei 2024 een besloten debat over de kindpositie in de Veilige Huizen. Dit edito schetst de algemene contouren van de Veilige Huizen (voorheen Family Justice Centers) en de kindpositie in de werking. De auteur verwijst ook naar het Barnahus-concept voor de benadering van minderjarige slachtoffers. Het edito eindigt met de open vraag op welke wijze er in de nieuwe Veilige Huizen vorm wordt gegeven aan de principes van kindvriendelijke justitie.

Kerninzichten

  • Het inhoudelijke uitgangspunt voor het Veilig Huis is de aanpak van partnergeweld met inzet van zowel hulpverlening als justitie en politie. Ook situaties van kindermishandeling kunnen aanleiding geven tot een aanmelding bij een Veilig Huis. Het gaat om situaties waarbij zowel politie als hulpverlening betrokken zijn, wanneer een aanpak vanuit één invalshoek tekortschiet.

  • De ketenaanpak door de netwerkorganisatie Veilig Huis staat voor een totaalbenadering waarbij de betrokken organisaties need-to-know informatie delen, gezamenlijk risico’s inschatten, expertise bundelen, een plan van aanpak maken, interventies grondig op elkaar afstemmen en voor de nodige regie en opvolging zorgen. Een casusregisseur neemt de coördinatie op, stemt af met de betrokken diensten en cliënten, en waakt over de uitvoering van het plan van aanpak.

  • Onderzoek bevestigt dat de impact van een onveilige thuissituatie op kinderen ernstig te nemen is. Over de positie van kinderen bij partnergeweld gaat het in de richtlijnen van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal in de gemeenschappelijke omzendbrief COL 4/2006 betreffende het strafrechtelijk beleid inzake partnergeweld.

  • Voor een uniforme, getrapte risico-inschatting wil het Veilig Huis vertrekken van

    • de risico-evaluatie familiaal geweld voor politie en parketten (COL 15/2020),

    • goede praktijken uit de risicotaxatie door de gemandateerde voorzieningen uit de jeugdhulp, uit de ketenaanpak- en FJC-werking

    • en van actuele inzichten uit wetenschappelijk onderzoek.

Volgende vragen voeden het debat op 17 mei 2024:

  • Hoe verhoudt het strafrechtelijke kader ten opzichte van de (vermoedelijke) daders en uithuiszetting door tijdelijk huisverbod zich ten opzichte van de (gerechtelijke) jeugdhulp voor de betrokken kinderen?

  • Hanteren van de methodiek ‘Kindreflex’ is niet hetzelfde als betrekken van de kinderen zelf. Hoe worden de principes van kindvriendelijke justitie waargemaakt in de werking van het Veilig Huis? Wordt het Barnahus-concept geïntegreerd?

Lees het volledige editoriaal

Download: Editoriaal Het kind en het Veilig Huis

Het Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten (TJK) publiceert bijdragen die een kritische duiding geven bij ontwikkelingen met betrekking tot jeugd en kinderrechten. Dit over tal van disciplines, sectoren, levensdomeinen en contexten heen.

KeKi verzorgt het redactiesecretariaat van de wetenschappelijke redactie. Daarnaast zetelt KeKi ook in de praktijkredactie. Het TJK bestaat uit een wetenschappelijk tijdschrift en een e-zine.

Lees meer info over het TJK