Terugblik | Kennisevent: het belang van het kind in de jeugdhulp

Op 19 oktober 2023 vond ons jaarlijks kennisevent plaats. Dit keer focusten we op het belang van het kind in de jeugdhulp. Rozelien Van Erdeghem gaf vorm aan het programma, coördineerde het event en nam zelf als spreker het woord. Ze blikt alvast tevreden terug:

“We hebben veel uitgewisseld met elkaar. Zo werden er tijdens de video, het tafelgesprek en de pauze interessante gesprekken gevoerd. We deelden ervaringen en kennis. Kinderrechten waren ook nooit veraf, zo werd er tijdens de tafelgesprekken vaak gefocust op de nood aan kinderrechteneducatie om tot een betere implementatie van het belang van het kind te komen.”

Het belang van het kind

“Bij alle maatregelen betreffende kinderen, ongeacht of deze worden genomen door publieke en private gezondheids- en welzijnsorganisaties, rechterlijke instanties, bestuurlijke overheden of wetgevende lichamen, vormen de belangen van het kind de eerste overweging.” (artikel 3.1 IVRK).

Wat betekent het belang van het kind voor de deelnemers?

Alle deelnemers beschreven wat het belang van het kind voor hen is. Een greep uit de antwoorden:

  • Waar het echt om gaat, de reden van bestaan van de jeugdhulp

  • Het belang van het kind, of toch het ‘bepalen’ daarvan is een voortdurend afwegen, afstemmen door echt te luisteren naar kinderen of jongeren, en het meenemen van andere perspectieven en omstandigheden.

  • Het belang van het kind is ons kompas in de hulpverlening. Het belang van het kind is ons belangrijkste richtpunt (overweging). We houden dit kompas steeds voor ons om ons de weg te wijzen. Een (goed afgestemd) kompas is voor iedereen duidelijk. Het wijst steeds het noorden aan (het belang). Belangrijk dat dit voor iedereen duidelijk en zichtbaar is. Het is onze gids doorheen het hulpverleningstraject.

  • Zorgen dat het kind zich op elk moment belangrijk voelt en geborgen is.

Het belang van het kind in de jeugdhulp: waar lopen we tegenaan en waar liggen er kansen?

Ervaringen, uitdagingen en cases werden uitgewisseld. Er was ruimte voor echte verhalen. Ook voorafgaand aan het kennisevent brachten we een aantal mensen samen. Hun blik op de kansen en uitdagingen kan je bekijken in deze video:

Op naar een verdere implementatie van het belang van het kind.

Het event had mede als doel om de sterkte van de verbinding tussen beleid, onderzoek en praktijk in kaart te brengen. Het viel op dat de verbinding tussen beleid en onderzoek minder vaak expliciet naar boven kwam. Hiermee gaan we graag verder aan de slag. We bekijken waar het wel benoemd werd en wat we hieruit kunnen leren.

Hét belang van het kind in de jeugdhulp bestaat niet, zoals Lieselot De Wilde ook zei in de video. Handelen in het belang van het kind vraagt middelen en kennis, maar ook handelingszekerheid. En de energie en passie om ermee aan de slag te gaan. Aan passie en energie was er geen gebrek bij de deelnemers van het kennisevent. Wij gaan met alle input aan de slag om ons volgend beleidsadvies mee vorm te geven. Hou onze kanalen zeker in de gaten!

Kennisevent2023 (19)
Kennisevent2023 (24)
Kennisevent2023 (47)
Kennisevent2023 (38)