Terugblik | Summer School on International Children’s Rights

De eerste week van juli was een leerrijke week voor KeKi. Toen namen we deel aan de negende editie van de Summer School on International Children’s Rights. De Summer School werd georganiseerd door de Universiteit van Leiden, met professor Ton Liefaard en professor Ann Skelton als voorzitters van de interessante week.

De Summer School focuste op actuele en belangrijke ontwikkelingen op het gebied van kinderrechten. Vooraanstaande academici en experten van over de hele wereld werden uitgenodigd om te spreken. Ze begeleidden paneldiscussies, presentaties, gesprekken en lezingen.

We hadden het over

  • de uitdagingen voor kinderrechten vandaag en in de toekomst,

  • kinderrechten in de digitale wereld,

  • kinderbescherming,

  • de duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) en kinderrechten

  • en de rol van kinderombudsdiensten (in Vlaanderen het Kinderrechtencommissariaat) voor de realisatie van kinderrechten.

Image (1)
Image (2)

Het programma benaderde kinderrechten voornamelijk vanuit een juridisch perspectief. Maar ook reflecties uit andere disciplines, rechtssystemen, lokale percepties en realiteiten kregen een plek. Dit kwam onder andere door de input van de deelnemers van de Summer School. Bijna elk continent was vertegenwoordigd, met deelnemers met werkervaring in beleid, onderzoek of kinderrechtenorganisaties. Dit zorgde voor boeiende reflecties en uitwisselingen, tijdens en buiten het programma.

We keerden terug van de Summer School met een koffer vol nieuwe inspiratie. We hebben al zin om met deze nieuwe inzichten en uitdagingen aan de slag te gaan.

_Group photo Childrens Right 5 July HR-1 (1)

Photo credit: Monique Shaw