Simon is onze nieuwe collega voor NieuwsWijsNeuzen!

Wij hebben ons team recent uitgebreid met een nieuwe collega. Simon gaat aan de slag als projectverantwoordelijke NieuwsWijsNeuzen en als inhoudelijk stafmedewerker.

Simon stelt zich voor:

Ik startte in april bij KeKi, als inhoudelijk stafmedewerker en projectverantwoordelijke voor NieuwsWijsNeuzen. Voordien was ik als cultuurfilosoof verbonden aan KU Leuven en deed ik onderzoek naar de impact van ‘post-truth fenomenen’ op het publiek debat. Ik onderzocht hoe fake news, desinformatie, polarisatie, internettrollen of valse neutraliteit het geloof in waarheid, feiten en objectiviteit ondermijnen en zo debat bemoeilijken. Ik ontwikkelde ook nieuwe criteria voor constructief, inclusief en respectvol converseren en paste die al een aantal keer toe in opiniestukken in Vlaamse media. Ik nam dus ook zelf deel aan het publiek debat en hoop hier nog een boek over te schrijven.

Het project NieuwsWijsNeuzen, dat kinderen tussen 8 en 12 jaar weerbaarder probeert te maken tegen desinformatie door in te zetten op nieuwswijsheid, sluit dus nauw aan bij mijn interesses. Bovendien laat het me toe om mijn maatschappelijk engagement te concretiseren. Dat is belangrijk voor mij, want ik vind desinformatie niet alleen interessant, het baart me ook écht zorgen. Bij KeKi zal ik onderzoek kunnen combineren met wetenschapscommunicatie en beleidsadvies, de combinatie waarnaar ik professioneel op zoek was. Ik ga daarbij nauw samenwerken met projectpartners uit de academische wereld, de mediasector en het maatschappelijk middenveld die zich eveneens inzetten voor de bestrijding van desinformatie in Vlaanderen. Daar kijk ik enorm naar uit.

De focus op kinderrechten is nieuw voor mij, maar sluit aan bij mijn aandacht voor de kwetsbare en minder gehoorde mensen in het publiek debat. Dat KeKi die kinderrechten niet enkel vanuit een juridisch perspectief benadert, maakt van dit kenniscentrum zo’n relevante maatschappelijke speler. Ik ga mijn best doen om daaraan bij te dragen.

Simon
Meer info over het project: